CLASSIC ROCK RADIO KARDITSA

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Η δεκαετία του 1990

Η δεκαετία του 1990
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική και παραγωγική περίοδο για την ελληνική ροκ σκηνή η οποία πλέον περνάει σε φάση ωριμότητας. Πολλά είναι τα σημαντικά συγκροτήματα. Από αυτά άλλα συνεχίζουν τη δράση τους από τη δεκαετία του 1980 όπως οι ΤΡΥΠΕΣ , VILLA 21, LAST DRIVE, MAGIC DE SPELL, ενώ άλλα αρχίζουν τότε την πορεία τους όπως οι CLOSER, XAXAKES, ΞΥΛΙΝΑ ΣΠΑΘΙΑ, ΠΥΞ ΛΑΞ , ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑ, ΔΙΑΦΑΝΑ ΚΡΙΝΑ, ΜΠΛΕ, ECHO TATOO , DEUS EX MACHINA, ΕΝΔΕΛΕΧΕΙΑ, LOST BODIES, αλλά και η μουσική κολεκτίβα «Αέρα Πατέρα» .
Την ίδια εποχή η heavy metal σκηνή παρουσιάζει τους ROTTING CHRIST, ενώ το ηλεκτρονικό ροκ εμφανίζεται με τους STEREO NOVA.

Η δεκαετία του 1980

Η δεκαετία του 1980
Οι SHARP TIES το 1981 επαναφέρουν τον αγγλικό στίχο και για ένα διάστημα γίνονται πολύ δημοφιλείς. Παράλληλα υπάρχει μια έντονα σατυρική διάθεση που εκπροσωπείται από τον Τζίμη Πανούση και τις «Μουσικές Ταξιαρχίες» αλλά και τον Ζωρζ Πιλαλί. Με περισσότερο ρομαντικές τάσεις εμφανίζονται οι Βαγγέλης Γερμανός , Λάκης Παπαδόπουλος, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Φατμέ , Τερμίτες ενώ ο Παύλος Σιδηρόπουλος συνεχίζει τη διαδρομή του παρέα με τους «Απροσάρμοστους».
Μέσα σε αυτή τη δεκαετία ανθίζει το πανκ ροκ με σημαντικούς εκπροσώπους τους PANX ROMANA, ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΧΑΟΥΣ κ.ά.

Η ροκ αναζωπύρωση

Η ροκ αναζωπύρωση
Από το 1976 το ροκ αναζωπυρώνεται με κέντρο την πλατεία Εξαρχείων. Το 1976 κυκλοφορεί το «Μεταφοραί – εκδρομαί ο Μήτσος» του Δημήτρη Πουλικάκου. Ο Παύλος Σιδηρόπουλος, με τους «Σπυριδούλα» δημιουργεί το «Φλου», και με τους ΑΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΣ το «εν λευκώ», ενώ οι SOCRATES κυκλοφορούν το «Phos».

Η ελληνική ψυχεδέλεια

Η ελληνική ψυχεδέλεια
Το ελληνικό ψυχεδελικό ροκ αρχίζει από το 1967 και συμπίπτει χρονικά με την επιβολή της στρατιωτικής χούντας. Εκπροσωπείται από τους αγγλόφωνους SOCRATES DRANK THE CONIUM , APHRODITE’S CHILD, M.G.C., που δεν παίζουν δική τους μουσική αλλά τραγούδια της αμερικανικής και αγγλικής πρωτοπορίας και τους «ελληνόφωνους» ΠΕΛΟΜΑ ΜΠΟΚΙΟΥ , POLL , ΝΟΣΤΡΑΔΑΜΟΣ , ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ , ΔΑΜΩΝ ΚΑΙ ΦΙΝΤΙΑΣ , ΜΠΟΥΡΜΠΟΥΛΙΑ κ.ά. Παράλληλα ο Σαββόπουλος θα εκδώσει το 1969 «Το περιβόλι του τρελού», το 1970 τον «Μπάλλο» και το 1972 το «Βρώμικο ψωμί».

Η Ελλάδα ανακαλύπτει το ροκ εν ρολ

Η Ελλάδα ανακαλύπτει το ροκ εν ρολ
Η συνέχεια θα έρθει από την ... Αμερικάνικη βάση του Ελληνικού το 1957. Οι ναύτες κάθε Κυριακή πρωί στήνουν το δικό τους πανηγύρι με σουίνγκ αλλά και με τις τελευταίες επιτυχίες των Bill Halley και Elvis, σε μια μικρή εξέδρα στο Ζάππειο, εκπαιδεύοντας στις χορευτικές φιγούρες του ροκ εν ρολ τις νεαρές ελληνίδες. Ο κόσμος δημιουργεί το αδιαχώρητο.
Ο κινηματογράφος αναλαμβάνει και αυτός τον δικό του ρόλο προβάλλοντας ταινίες όπως «Η ζούγκλα του μαυροπίνακα», «Jailhouse Rock» με τον Elvis Presley κ.ά.
Οι δίσκοι βινυλίου, που αντικατέστησαν τους δίσκους γραμμοφώνου, κυριάρχησαν στις αρχές της δεκαετίας 1960 και διέδωσαν ακόμη ταχύτερα το ροκ εν ρολ. Ωστόσο θα χρειαστούν άλλα τρία – τέσσερα χρόνια για να αρχίσει η ελληνική νεολαία να πειραματίζεται δημιουργικά σε αυτό το νέο είδος μουσικής.